Det har blivit allt vanligare att privatpersoner köper kulturella byggnader vilka utgör en del av vårt gemensamma kulturarv. Tidigare var denna typ av byggnader något som i princip uteslutande ägdes av kommunerna själva eller lokala stiftelser. Anledningen till att så inte längre är fallet är framförallt att kommunerna, och andra offentliga verksamheter, inte längre har samma ekonomiska möjligheter som tidigare. Kommunerna har helt enkelt inte längre råd att äga alla kulturbyggnader, vilket öppnat upp för privatpersoner, och även företag, att köpa denna typ av fastigheter.
Vikten av att anlita rätt hantverkare
Att köpa en äldre kulturbyggnad är emellertid inte något som man gör i en handvändning. Med ett köp av en sådan byggnad följer ett stort ansvar att bibehålla dess historia. Går du i tankar om att köpa en äldre kulturbyggnad måste du vara medveten om att dessa byggnader ofta är i mycket stort behov av renoveringsarbeten. I många fall är byggnaderna dessutom Q-märkta, vilket enkelt förklarat innebär att du måste följa ett antal kommunala regler och föreskrifter när du ska renovera eller bygga om. Vilka dessa föreskrifter är varierar från kommun till kommun, men oftast innebär reglerna att man måste respektera den ursprungliga konstruktionen och det ursprungliga utseendet.
Det är därför viktigt att du vid ombyggnads- och renoveringsarbeten anlitar hantverkare som är specialiserade på denna typ av arbeten. Hantverkare med denna kompetens kan du finna om du använder dig av https://built.se/ för att hitta en lämplig entreprenör. På Built.se kan du helt gratis erhålla offerter från olika byggnadsfirmor och andra entreprenörer. När du begär in offerterna kan du i offertunderlaget i detalj beskriva ditt ombyggnadsprojekt och i samband därmed förklara att byggnaden är Q-märkt. På så sätt kommer du endast att få offerter från hantverkare vilka har den särskilda kompetens som krävs.
Kostnader för renovering och underhåll
Kostnaderna för att renovera och underhålla en kulturbyggnad är ofta avsevärt högre jämfört med renovering och underhåll av nya byggnader. Äldre byggnader kräver en helt annan omsorg och det är sällan möjligt att använda sig av moderna och billiga material vid val av till exempel dörrar och fönster. I stället är man tvungen att söka specialgjorda lösningar vilka dessutom måste anpassas individuellt till den aktuella byggnaden. Detta är något som snabbt kan leda till att kostnaderna springer i höjden.
I många kommuner finns det lokala föreningar och stiftelser vilka kan hjälpa till med en del av kostnaderna för att renovera och underhålla lokala kulturbyggnader. Det gäller framförallt byggnader som har haft en viktig plats i kommunens historia. Även kommunerna kan i vissa situationer gå in med ekonomiskt stöd till kulturbyggnader. Ofta är denna typ av stöd helt avgörande för om ett köp av en kulturbyggnad kommer att vara ekonomiskt genomförbart för en köpare.