I Sverige utgår man från två huvudförståelser när man talar om kultur och dessa är det humanistiska och det samhällsvetenskapliga kulturbegreppet.
Det humanistiska kulturbegreppet
Kallas också för det kvalitativa kulturbegreppet. Här menas det att kulturen kommer från uttrycket ”andlig odling”. Det är konstnärligt och underhållande skapande som gäller här, men kan även förekomma inom filosoferande. Områden som är koncentrerade på konstnärligt skapande som till exempel konst, litteratur, musik, film och scenkonst tillhör det humanistiska kulturbegreppet. Även arkitektur och formgivning ingår här. Alltså har begreppet kulturpolitik enbart en humanistisk betydelse. Om du tänker dig det som används i tidningar som har en kulturdel, och även i kultur som i en annan medieform, som till exempel i radio- och tv-program är det ett humanistiskt kulturbegrepp.
Det samhällsvetenskapliga kulturbegreppet
Kallas även kvantitativt eller antropologiskt kulturbegrepp. Detta är en definition av ”socialt överförda levnadsmönster” som finns hos en grupp individer. I samhällsvetenskapliga kulturbegreppet ingår hela den humanistiska uppfattningen, men man lägger till andra aspekter som skiljer sig från grupp till grupp. Här ingår bland annat indiankulturen, egyptiska högkulturen och induskulturen. Man delar även här upp skillnaden mellan miljö och arv. Detta begrepp räknar in det icke-biologiska som skiljer en grupp människor från en annan.