Den muntliga berättartraditionen förekommer i stora delar av det världsliga kulturarv som alla gemensamt bär på. Att berätta sagor eller modifierade sanningar förekommer i mängder av kulturer. Nedan kan du läsa mer om traditionerna som finns kopplade till berättandet som kulturarv samt lite mer om hur du kan gå tillväga för att berätta historier på ett underhållande sätt.
Att förmedla en berättelse
Även den bästa historien kan falla platt om den som berättar den inte har tänkt igenom sin berättelse. Ett bra exempel på det som de flesta har upplevt är när någon berättar en rolig historia och tappar tråden eller glömmer poängen. Detsamma gäller för andra former av berättelser.
Dessutom finns det andra saker du kan göra för att förhöja stämningen eller förtydliga vissa element i din berättelse. Du kan exempelvis fixa en scenografi eller ha speciella scenkläder. Det bästa och lättaste sättet att hitta bra och roliga scenkläder är via en second hand butik, eftersom det gynnar både miljön och plånboken och dessutom så finns det möjlighet att hitta specifika plagg som inte tillverkas längre. Det lyfter ofta en berättelse om det finns något att titta på samtidigt som berättaren gestaltar sin historia, exempelvis lite rekvisita, scenografi eller en kostym.
Berättelsen som kulturarv
Det finns mycket bevarat material om berättelsen som kulturarv, till exempel ett sagomuseum som helt är tillägnat berättandet som kulturarv. Det finns även en uppsjö av böcker och artiklar på ämnet. Allt för att berättelserna ska fortsätta berättas och få leva vidare.