Den svenska litteraturkulturen ligger så långt tillbaka som när det ristades på runstenar. Där ristades det in långa skrifter och dessa ses som ett riktigt stort litterärt verk. De allra äldsta texterna nedtecknades redan under slutet av 1200-talet och i början av 1300-talet. Den äldsta historiska källskriften är Erikskrönikan, en karakteristisk renässanslitteratur skriven på svenska som är från 1600-talet. Kung Gustav III var intresserad av att hjälpa fram svensk litteratur och det var även han som inrättade Svenska Akademien.
Under romantiken blev författare som Esaias Tegnér och Carl Jonas Love Almqvist kända, och på 1880-talet blev August Strindberg den som dominerade svensk litteratur, och det gjorde han ända till sin död. Strindberg mest kända verk var ”Fröken Julie”. Ingmar Bergman var inspirerad av Strindbergs verk och gjorde filmer av vissa av hans böcker. Under denna epok var även Selma Lagerlöf en känd författare. Efter naturalismen kom romantiken och nu debuterar Verner von Heidenstam och Gustav Fröding som författare. Modernismen förknippas med Pär Lagerkvist, Karin Boye med flera.
I början av 1900-talet kom den så kallade arbetarlitteraturen som berättade om arbetsklasserna. Här hittar man författare som Vilhelm Moberg och många fler. Under 1960-talet blir det mycket politik i litteraturen och Jan Myrdal debuterar. Vår kanske mest kändaste författare utomlands är nog än så länge Astrid Lindgren.
Litteraturen i dag
Sverige har alltid varit ett land som producerat mycket litteratur och många av våra författare har fått sina böcker översatta till flera språk. Ett flertal av våra deckarförfattare har även fått sina böcker filmatiserade. Sedan mitten av 1980-talet har Göteborg haft evenemanget “Bokmässan” och det växer från år till år. Här samlas alla bokförlag, stora som små under sista helgen i september. Deras författare föreläser om sina böcker och står vid sina förlags montrar och säljer sina böcker och pratar med sina läsare. Först var det endast svenska förlag och författare som deltog, men numera brukar det vara ett tema och det kan vara Afrika. Då kommer det dit kända Afrikanska författare och även kultur från landet visas upp.
Det har blivit så populärt med denna bokmässa att andra mindre städer har börjat anordna egna. På så sätt får läsaren chans att träffa sina favoritförfattare utan att behöva ta sig ända till Göteborg. Man kan säga att författarna är mer folkliga i dag, än förr. De åker runt i Sverige för att prata om sina böcker och prata med sina läsare.