Att jobba med litteratur är ett mångsidigt och givande arbete, och det finns flera olika utbildningar, beroende på vilket område du vill jobba med. De flesta tänker kanske i första hand på en bibliotekarie, för han/hon är ofta närmast de fysiska böckerna. Att bli bibliotekarie är bra för den som vill ha en allmän utbildning om litteratur, kunna klassificera böcker och vilja hjälpa låntagare både att få läslust och hitta rätt böcker. Det finns även många andra områden och utbildningar att gå när det gäller litteratur.
Att läsa litteraturvetenskap på högskola eller universitet är väldigt populärt. Ofta är det fler sökande än platser. Här får du lära dig allt om litteraturens olika epoker, om kända klassiska författare och deras böcker. Du får även lära dig hur en bok är skriven, om den är skriven med ett estetiskt språk, och väl detaljerat eller om det är kiosklitteratur. Efter denna utbildning kan du bland annat jobba som litteraturkritiker och recensera böcker för någon tidning.
Författarutbildning
Kan man utbilda sig till författare kanske många tänker. Ja, det stämmer och det finns både studieförbund och privata aktörer. Sådana som kanske redan är författare eller jobbat i många år för att hjälpa folk som vill bli författare som har kurser för att bli författare. En sådan kurs kan vara att hjälpa dig hur du ska tänka när du lägger upp ditt bokprojekt, hur du ska gestalta och hur du ska använda dig av rätt grammatik. Ofta brukar sådana här kurser förläggas till någon helg på en trevlig herrgård, eller utomlands.
Förläggare
Att vara förläggare är även det ett spännande jobb, att få vara med i hela processen från manus till färdigtryckt bok. Förläggaren är den som skriver förlagskontrakt med författare och den som är högst upp i hierarkin på ett bokförlag. Är du intresserad av att få fram nya, intressanta och spännande författare är detta ett perfekt jobb för dig. Du utbildar dig i förlagskunskap på universitet i tre år.