Det låter kanske otroligt men kulturarv är något du kan odla. Odlas gör det också, främst i form av så kallade kulturväxter. Kulturväxterna påträffas i synnerhet i friluftsmuseer, kultur- och naturreservat. Där odlas de av särskilda anledningar.
Genom växterna vill kulturarbetarna såväl levandegöra Sveriges historia som bevara landets biologiska mångfald. I den här artikeln kan du läsa om vad som menas med kulturväxter och om hur landets stora kulturaktörer arbetar för att bevara växterna inför framtidens utmaningar.
Vad menas med kulturväxter?
En kulturväxt är en växt som människan använder i sin vardag. Hon drar fördel av växtens resurser och många gånger lyckas hon förädla den för att få ännu mer nytta av den. Blommor, säd och fibrer – alla växter kan potentiellt ge människan något värdefullt. Somliga av dem kan användas i fler syften än andra.
Tack vare odlingen av kulturväxterna får människan bland annat byggmaterial, bränsle och mat. Sädesslag och fruktträd är exempel på vad hon odlat genom tiderna. Från något så vackert som en blomma har hon lyckats utvinna fibrer till olika ändamål. Den ljuvligt blå linblomman försåg länge bönderna med garn och isolering, som exempel.
Varför är det viktigt att odla kulturväxterna?
Människorna från förr hade säkerligen önskat att de kunde köpa blommor med en Euroflorist rabattkod och på så sätt slippa slitet. De var dock tvungna att odla allt från grunden, deras överlevnad hängde rent av på det. Kulturväxterna ger en inblick i hur människan levde förr i tiden. Vad åt hon och vad tyckte hon var vackert?
För Riksantikvarieämbetet (RAÄ) är bevarandet och levandegörandet av kulturhistorien tillräckligt viktiga anledningar för att odla kulturväxter även i dag. Men de har ytterligare en vision: målet att bevara mångfalden. Riksantikvarieämbetet menar att denna mångfald – kulturväxterna – kan visa sig bli väldigt användbar i framtiden.
När den biologiska mångfalden bevaras behåller man även kunskap om och tillgång till växternas genetik. Varför är detta så viktigt? Jo, för att vid eventuella klimatförändringar kan nutidens växter behöva förädlas och då kan kulturväxterna hjälpa. Det är ingen science fiction, utan något som Riksantikvarieämbetet själva lyfter på Raa.se.
Hur går bevarandet av växterna till?
Runt om i Sveriges finns många initiativ till att bevara de gamla växterna. Som exempel odlar många museer kulturväxter, som rent tematiskt passar in i den museipedagogiska verksamheten. På Äskhults by i Kungsbacka kan besökarna få vara med och odla linblomma, och detta för att visa hur betydelsefullt linet var för de forna byinvånarna.
Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU) driver Jordbruksverket Programmet för odlad mångfald (POM). Även Riksantikvarieämbetet är involverade i projektet. Sedan år 2000 har POM inventerat, samlat in och forskat om allt från köks- till prydnadsväxter.
På senare år har en genbank upprättats. Det krävs dock en kommersiell insats för att de gamla växterna ska få spridning. Om du är intresserad av att framställa kulturväxtfröer kan du kontakta POM för information om hur du går till väga.