Vinet har en lång historia och har spelat en framträdande roll inom många kulturer. Det första vinet gjordes troligtvis i Kaukasus för över 8 000 år sedan. Vin är också en del av den svenska litteraturen, vilket går att hitta i många gamla texter av framträdande författare och personligheter.
Än idag är vinet en stor del av vårt samhälle och umgängesliv. Hos vinoteket.se kan du beställa vin på nätet och få det levererat fraktfritt ända fram till din dörr. Här hittar du viner från bland annat Frankrike, Spanien och Italien, med rika aromer och fylliga smaker.
Vinet i Sverige
I texter av Bellman, Heliga Birgitta och August Strindberg finns tydligt beskrivet hur viktigt vinet har varit i den svenska kulturen. Svenskarna har druckit vin sedan medeltiden, först som del av nattvarden men relativt snart därefter även som måltidsdryck. Vinet fick fraktas en lång väg innan det kunde nå Sveriges konsumenter. Därför var vinet länge dyrt och endast förbehållet de förmögna. Med tiden blev det dock tillgängligt för fler i allmänheten och under stormaktstiden kunde fler svenskar anamma kontinentala dryckesvanor.
När vi nådde 1700-talet blev tokajer, champagne och constantiaviner populära, samtidigt som vin importerades i stora mängder från Tyskland och vinländerna runt Medelhavet. De nya handelsmönstren etablerades under 1800-talet och vägen gick nu från odlare till slutkonsumenten via importörer, grossister, vinhandlare och agenter.
Vinets historia
Den typ av vinrankor som ligger bakom dagens viner är Vitis vinifera som är en euroasiatisk art. Det tidigaste beviset som har hittats kring avsiktlig vintillverkning är från mellan 6 000 och 5 800 före Kristus i södra Kaukasus som ligger i dagens Georgien. Ungefär 3 000 före Kristus hade denna kultur nått den östra kusten vid Medelhavet och tusen år senare hade vinrankor börjat odlas i södra Grekland och Balkan. Vinet kom till Italien på 900-talet före Kristus och trehundra år senare kom det till Nordafrika, Spanien och Frankrike.
De mest välkända vindistrikten i Europa planterades i början av romarna. Hit hör Rhône, Bordeaux och Bourgogne i Frankrike samt Wachau som ligger i Österrike. När medeltiden kom var det klostren som ägde de flesta av vingårdarna i Europa. Vinet var viktigt religiöst sett och munkarna hade råd, tid och kunskap att arbeta med både vintillverkning och odling. Under 1500-talet anlades vinodlingar i Central- och Sydamerika av portugiser och spanjorer. Sista delen av 1700-talet spreds vinodlingarna också till Nya Zeeland och Australien.